Junta directiva

ORIOL CALVO VERGÉS
President, Argentona 1960.
És llicenciat en Geografia i Història (especialitat en Antropologia Cultural) per la Universitat de Barcelona (1985), formació que ha complementat amb nombrosos cursos i seminaris, entre ells el Màster en Gestió Cultural per la UB (1993) i un curs de Gestió d’Institucions Artístiques i Culturals a ESADE (1990).
Exerceix de Director del Museu del Càntir d’Argentona des de febrer de 1986, tasca que duu a terme juntament amb la direcció tècnica de l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica (AeCC) des de gener de 2008. De 1991 a 2001 va exercir les tasques de tècnic de cultura de l’Ajuntament d’Argentona.
Ha estat membre fundador de l’Associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, de la que en fou tresorer fins el 2015. El 14 de maig de 2018 n’és escollit el seu president. També fundà l’Associació de Ceramologia (1989) i l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica (AeCC) el 2007). Des del 2016 és membre del Consell i l’Executiva de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, organisme amb seu a Ginebra. Ha fet xerrades i escrit nombrosos articles sobre temes vinculats a la seva activitat professional. És autor dels textos de diversos catàlegs i altres publicacions sobre patrimoni cultural, especialment sobre temes vinculats a la ceràmica.

MANEL CUSACHS I CORREDOR
Vicepresident. Mataró, 1937
Periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma
de Barcelona (1993). Fundador del setmanari i, posteriorment, diari El Maresme (1969-1984).
Ha estat corresponsal de diversos diaris de Barcelona. Guanyador del Premi Iluro (1995).
Ha publicat una dotzena de llibres de temàtica local i comarcal.

ESTEVE MACH BOSCH
Vocal. Mataró 1943.
Arquitecte Superior per l’ETSAB. Exercici privat de la professió entre 1967 i 1982.
Cap de la Secció de Restauració de Monuments (1984-1986) i Director General de Patrimoni Artístic (1986-1988) de la Generalitat de Catalunya.
Creador i Director de l’Oficina de Gestió de Monuments (1990-2004).
Creador i Director de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya (1991- 2004);
de l’Itinerari Cistercenc Nord-Sud d’Europa; del programa Monuments a l’Abast per a invidents i minusvàlids; del programa Lectures Noves de Monuments Antics, dedicat al públic escolar, en col·laboració amb els anomenats Quatre Motors per a Europa.
Creador i Director de les Jornades de Pedagogia del Patrimoni Monumental, dedicades a mestres i professors.
Creador i Director de l’Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments, patrocinada pel Consell d’Europa i estesa a 80 països. (1991-2004).
Premi de la Fundació Roi Baudouin (1997) i Medalla d’Europa Nostra (2010).
Membre de l’International Council of Monuments and Sites ( 1984-2004).

M. ASSUMPCIÓ ITXART CALLS
Vocal. Mataró, 1945.
Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’educació en l’ especialitat de Pedagogia terapèutica.
He fet de mestra a l’ escola pública fins al curs 2004-05 quan es va acollir a la jubilació.
És membre de la Junta del MEM (Moviment Educatiu del Maresme) i col·labora amb el grup SENAT del MEM des d’on es va crear la comissió “Salvem la Casa Natal de Josep Puig i Cadafalch” per preservar la casa i difondre la figura del nostre Mataroní Universal.
Representa al MEM en el Consell Municipal de la Gent Gran de Mataró i forma part de la comissió de ràdio d’ aquest Consell treballant en el programa setmanal “L’Hora de la gent gran” que emet Mataró-ràdio.
És membre de la Junta de les Aules Sènior de Mataró i les represento en la Comissió de Cultura del Consell Municipal de la Gent Gran.

M. ROSA MASÓ NOGUERAS
Vocal. Argentona, 1946
Mestra jubilada. Trenta cinc anys treballant amb il·lusió i compartint experiències amb altres companys, pares i mares. Han estat uns anys molts rics, satisfactoris i exigents que s’han realitzat a l’Escola Anxaneta de Mataró.
L’escriptor Josep Lladó i Pascual en el recull enciclopèdic d’Argentona em defineix com a Promotora Cultural perquè he participat activament en l’àmbit municipal en diferents Associacions Culturals i també en Associacions Polítiques locals reivindicant els nostres drets i deures.

ENRIC SUBIÑÀ COLL
Vocal. Mataró 1970
Va estudiar als escolapis de Mataró. Actualment és Doctor en Història Medieval amb una Tesi que estudia les poblacions de Mataró, Argentona i Òrrius als segles XIV i XV.
Es membre president del Centre d’Estudis Argentonins, membre del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, i col·laborador del Grup d’Història del Casal i de l’Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines.
L’any 2001 va guanyar el Premi Burriac de recerca històrica i social d’Argentona, amb el llibre Argentona, de la sagrera a la vila (1295-1900), Premi que va tornar a guanyar el 2008 amb el treball Argentona al segle XV. Terra de remences.
La base dels seus estudis són el món rural al Maresme durant l’edat mitjana i la moderna, centrats bàsicament en Argentona, Dosrius i Mataró.
Ha publicat més de 20 estudis i comunicacions sobre aquesta i altres temàtiques.

FRANCESCA ALBERT SALOM
Vocal.  Argentona, 1941.
Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Diploma de Mestre de Català també per la Universitat de Barcelona.
La seva vida professional  -i vocacional- l’ha exercit a Mataró: primer a l’Escola Parroquial de Maria Auxiliadora i després a l’Escola El Turó fins a la jubilació, l’any 2009. A totes dues escoles hi va treballar des dels seus inicis.
Sempre ha viscut a Argentona i ha procurat participar en la tasca de diversos grups socials i culturals del poble, especialment els vinculats a la parròquia, també a la diòcesi.

CARME CATALÀ AMATLLER
Secretària. Argentona, 1953.
Va cursar el batxillerat al col·legi de les Monges Franciscanes d’Argentona.
Ha estudiat quatre anys del grau d’Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Ha treballat a la banca tota la seva vida professional.
Actualment està jubilada.

ASSUMPTA ZAPATA BUXENS
Vocal. Argentona, 1953.
Llicenciada en Geografia i Història i doctora en Història Moderna. La seva tesina i la seva tesi doctoral, editades gràcies a un accessit i a un premi Iluro, giren en torn de les jurisdiccions medievals durant l’Edat Moderna a la Baronia Desbosch del Maresme.
Ha dedicat la seva vida professional a la docència en diferents nivells. Actualment és professora a l’Institut Josep Puig i Cadafalch de Mataró.

MERCÈ COLOMER I BUSQUETS
Vocal (Mataró 1944)
Llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, ha exercit tota la seva activitat professional com a docent. Primer a l’Institut de Mataró (1966 – 1969) i posteriorment al de Sant Andreu de Llavaneres (1969 – 2009). En aquest darrer va assumir el càrrec de directora (1978 – 1989) i posteriorment el de cap d’estudis.
El 1997 entra a formar part de la Junta Rectora d’Òmnium a Mataró, de la qual en va ser presidenta entre el 2003 i el 2011. Durant aquests anys s’amplia la seu territorial que passa a ser Mataró – Maresme. Avui encara segueix col·laborant estretament amb l’entitat.
És membre fundadora de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Mataró des del setembre del 2011. Actualment hi exerceix com a secretària. Col·labora també amb altres entitats socials i culturals.

JOSEP GARRIGA BOSCH
Tresorer (Barcelona 1941)
Pèrit i Professor Mercantil /Economista per l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de la UB.
Va dedicar tota la vida professional a regentar obrador i botigues de pastisseria pròpies.
Va ser membre de la junta d’Omnium Cultural  de Mataró com a tresorer als finals de dècada dels 70 i començaments dels 80.

MERITXELL JUBANY CANALS
Vocal. Mataró 1973
És llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i titulada en Gestió cultural (en l’especialitat de Patrimoni).
Després de treballar en diverses empreses culturals, a l’any 2015 crea el seu propi projecte professional “Espais amb història” per difondre i posar en valor el patrimoni arquitectònic i cultural del Maresme.
Ha estat membre fundadora de l’Associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, de la que en fou secretària fins el 2016.