Junta directiva

ESTEVE MACH BOSCH
President. Mataró 1943.
Arquitecte Superior per l’ETSAB. Exercici privat de la professió entre 1967 i 1982.
Cap de la Secció de Restauració de Monuments (1984-1986) i Director General de Patrimoni Artístic (1986-1988) de la Generalitat de Catalunya.
Creador i Director de l’Oficina de Gestió de Monuments (1990-2004).
Creador i Director de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya (1991- 2004);
de l’Itinerari Cistercenc Nord-Sud d’Europa; del programa Monuments a l’Abast per a invidents i minusvàlids; del programa Lectures Noves de Monuments Antics, dedicat al públic escolar, en col·laboració amb els anomenats Quatre Motors per a Europa.
Creador i Director de les Jornades de Pedagogia del Patrimoni Monumental, dedicades a mestres i professors.
Creador i Director de l’Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments, patrocinada pel Consell d’Europa i estesa a 80 països. (1991-2004).
Premi de la Fundació Roi Baudouin (1997) i Medalla d’Europa Nostra (2010).
Membre de l’International Council of Monuments and Sites ( 1984-2004).

MANEL CUSACHS I CORREDOR
Vicepresident. Mataró, 1937
Periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma
de Barcelona (1993). Fundador del setmanari i, posteriorment, diari El Maresme (1969-1984).
Ha estat corresponsal de diversos diaris de Barcelona. Guanyador del Premi Iluro (1995).
Ha publicat una dotzena de llibres de temàtica local i comarcal.

M. ASSUMPCIÓ ITXART CALLS
Vocal. Mataró, 1945.
Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’educació en l’ especialitat de Pedagogia terapèutica.
He fet de mestra a l’ escola pública fins al curs 2004-05 quan es va acollir a la jubilació.
És membre de la Junta del MEM (Moviment Educatiu del Maresme) i col·labora amb el grup SENAT del MEM des d’on es va crear la comissió “Salvem la Casa Natal de Josep Puig i Cadafalch” per preservar la casa i difondre la figura del nostre Mataroní Universal.
Representa al MEM en el Consell Municipal de la Gent Gran de Mataró i forma part de la comissió de ràdio d’ aquest Consell treballant en el programa setmanal “L’Hora de la gent gran” que emet Mataró-ràdio.
És membre de la Junta de les Aules Sènior de Mataró i les represento en la Comissió de Cultura del Consell Municipal de la Gent Gran.

M. ÀNGELS MAS I MAS
Vocal. Molins de Rei, 1945
Va estudiar fins a batxiller a l’escola Mare de Déu de Lourdes. Dels 14 anys als 20 va treballar a l’Impremta Mas, dels seus pares. Als 20 anys va començar a estudiar Magisteri i al mateix temps treballava de mestra a l’Acadèmia Balmes de Mataró.
Després d’obtenir el títol, ha treballat a les següents escoles de Mataró: Escola privada “El Turó”; Escola Cooperativa de pares i mestres “Bons Amics “; i a les escoles públiques Tomàs Viñas; Carrero Blanco a St. Celoni; Cerdanyola; Escola Unitària de Vilalba Saserra; i Josep Manuel Peramàs, els últims 14 anys, fins que es va jubilar.
Durant aquest temps ha obtingut els diplomes de postgrau de Pedagogia terapèutica i de Logopèdia.
Després de jubilar-se, ha procurat estar activa fent diferents cursos i cursets,
impartint classes de català, etc.
És membre del MEM, Moviment Educatiu del Maresme, en el qual, entre moltes altres activitats, hi ha la Comissió “ Salvem la casa natal de Josep Puig i Cadafalch “que des de l’any 2009 ha promogut diverses campanyes per recuperar la casa, amb l’adhesió de 44 entitats i 850 signatures. També diverses “ Diades”, per donar a conèixer el nostre mataroní més il·lustre i català universal.

M. ROSA MASÓ NOGUERAS
Vocal. Argentona, 1946
Mestra jubilada. Trenta cinc anys treballant amb il·lusió i compartint experiències amb altres companys, pares i mares. Han estat uns anys molts rics, satisfactoris i exigents que s’han realitzat a l’Escola Anxaneta de Mataró.
L’escriptor Josep Lladó i Pascual en el recull enciclopèdic d’Argentona em defineix com a Promotora Cultural perquè he participat activament en l’àmbit municipal en diferents Associacions Culturals i també en Associacions Polítiques locals reivindicant els nostres drets i deures.

ENRIC SUBIÑÀ COLL
Vocal. Mataró 1970
Va estudiar als escolapis de Mataró. Actualment és Doctor en Història Medieval amb una Tesi que estudia les poblacions de Mataró, Argentona i Òrrius als segles XIV i XV.
Es membre president del Centre d’Estudis Argentonins, membre del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, i col·laborador del Grup d’Història del Casal i de l’Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines.
L’any 2001 va guanyar el Premi Burriac de recerca històrica i social d’Argentona, amb el llibre Argentona, de la sagrera a la vila (1295-1900), Premi que va tornar a guanyar el 2008 amb el treball Argentona al segle XV. Terra de remences.
La base dels seus estudis són el món rural al Maresme durant l’edat mitjana i la moderna, centrats bàsicament en Argentona, Dosrius i Mataró.
Ha publicat més de 20 estudis i comunicacions sobre aquesta i altres temàtiques.

FRANCESCA ALBERT SALOM
Vocal.  Argentona, 1941.
Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Diploma de Mestre de Català també per la Universitat de Barcelona.
La seva vida professional  -i vocacional- l’ha exercit a Mataró: primer a l’Escola Parroquial de Maria Auxiliadora i després a l’Escola El Turó fins a la jubilació, l’any 2009. A totes dues escoles hi va treballar des dels seus inicis.
Sempre ha viscut a Argentona i ha procurat participar en la tasca de diversos grups socials i culturals del poble, especialment els vinculats a la parròquia, també a la diòcesi.

CARME CATALÀ AMATLLER
Secretària. Argentona, 1953.
Va cursar el batxillerat al col·legi de les Monges Franciscanes d’Argentona.
Ha estudiat quatre anys del grau d’Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Ha treballat a la banca tota la seva vida professional.
Actualment està jubilada.

ANTONI CARBONELL NOGUERAS
Tresorer. Argentona 1941.
Graduat Social. Programador de Sistemes Informàtics.
Al llarg de la seva carrera professional ha treballat en diferents camps de la informàtica, tant com a analista de sistemes com a programador, destacant la seva participació com a membre fundador de la coordinadora ANSAPI, que durant els anys 1969-1972 va treballar en l’àmbit estatal per tal d’acoseguir que la Informàtica fos reconeguda com a carrera universitària. Ha portat la direcció del Departament de Procés de Dades de diferents empreses mataronines, ha creat l’empresa Acces Informàtic a Argentona i ha treballat en el Departament de Procés de Dades de la Delegació d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya.
En l’actualitat està jubilat i col.labora amb diverses entitats socials.

ASSUMPTA ZAPATA BUXENS
Vocal. Argentona, 1953.
Llicenciada en Geografia i Història i doctora en Història Moderna. La seva tesina i la seva tesi doctoral, editades gràcies a un accessit i a un premi Iluro, giren en torn de les jurisdiccions medievals durant l’Edat Moderna a la Baronia Desbosch del Maresme.
Ha dedicat la seva vida professional a la docència en diferents nivells. Actualment és professora a l’Institut Josep Puig i Cadafalch de Mataró.

MERCÈ COLOMER I BUSQUETS
Vocal (Mataró 1944)
Llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, ha exercit tota la seva activitat professional com a docent. Primer a l’Institut de Mataró (1966 – 1969) i posteriorment al de Sant Andreu de Llavaneres (1969 – 2009). En aquest darrer va assumir el càrrec de directora (1978 – 1989) i posteriorment el de cap d’estudis.

El 1997 entra a formar part de la Junta Rectora d’Òmnium a Mataró, de la qual en va ser presidenta entre el 2003 i el 2011. Durant aquests anys s’amplia la seu territorial que passa a ser Mataró – Maresme. Avui encara segueix col·laborant estretament amb l’entitat.

És membre fundadora de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Mataró des del setembre del 2011. Actualment hi exerceix com a secretària. Col·labora també amb altres entitats socials i culturals.

JOSEP GARRIGA BOSCH

Vocal (Barcelona 1941)

Pèrit i Professor Mercantil /Economista per l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de la UB.

Va dedicar tota la vida professional a regentar obrador i botigues de pastisseria pròpies.

Va ser membre de la junta d’Omnium Cultural  de Mataró com a tresorer als finals de dècada dels 70 i començaments dels 80.