Junta Directiva

Assemblea de Socis 2018

ORIOL CALVO VERGÉS (Argentona 1960)

President

És llicenciat en Geografia i Història (especialitat en Antropologia Cultural) per la Universitat de Barcelona (1985), formació que ha complementat amb nombrosos cursos i seminaris, entre ells el Màster en Gestió Cultural per la UB (1993) i un curs de Gestió d’Institucions Artístiques i Culturals a ESADE (1990).

Exerceix de Director del Museu del Càntir d’Argentona des de febrer de 1986, tasca que duu a terme juntament amb la direcció tècnica de l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica (AeCC) des de gener de 2008. De 1991 a 2001 va exercir les tasques de tècnic de cultura de l’Ajuntament d’Argentona.

Ha estat membre fundador de l’Associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, de la que en fou tresorer fins el 2015. El 14 de maig de 2018 n’és escollit el seu president. També fundà l’Associació de Ceramologia (1989) i l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica (AeCC) el 2007). Des del 2016 és membre del Consell i l’Executiva de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, organisme amb seu a Ginebra. Ha fet xerrades i escrit nombrosos articles sobre temes vinculats a la seva activitat professional. És autor dels textos de diversos catàlegs i altres publicacions sobre patrimoni cultural, especialment sobre temes vinculats a la ceràmica.

MANEL CUSACHS I CORREDOR (Mataró, 1937)

Vicepresident

Periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma
de Barcelona (1993). Fundador del setmanari i, posteriorment, diari El Maresme (1969-1984).
Ha estat corresponsal de diversos diaris de Barcelona. Guanyador del Premi Iluro (1995).
Ha publicat una dotzena de llibres de temàtica local i comarcal.

JOSEP GARRIGA BOSCH (Barcelona, 1941)

Tresorer

Pèrit i Professor Mercantil /Economista per l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de la UB.
Va dedicar tota la vida professional a regentar obrador i botigues de pastisseria pròpies.
Va ser membre de la junta d’Omnium Cultural  de Mataró com a tresorer als finals de dècada dels 70 i començaments dels 80.

CARME CATALÀ AMATLLER (Argentona, 1953)

Secretària

Va cursar el batxillerat al col·legi de les Monges Franciscanes d’Argentona.
Ha estudiat quatre anys del grau d’Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Ha treballat a la banca tota la seva vida professional.
Actualment està jubilada.

M. ASSUMPCIÓ ITXART CALLS (Mataró, 1945)

Vocal

Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’educació en l’ especialitat de Pedagogia terapèutica.
He fet de mestra a l’ escola pública fins al curs 2004-05 quan es va acollir a la jubilació.
És membre de la Junta del MEM (Moviment Educatiu del Maresme) i col·labora amb el grup SENAT del MEM des d’on es va crear la comissió “Salvem la Casa Natal de Josep Puig i Cadafalch” per preservar la casa i difondre la figura del nostre Mataroní Universal.
Representa al MEM en el Consell Municipal de la Gent Gran de Mataró i forma part de la comissió de ràdio d’ aquest Consell treballant en el programa setmanal “L’Hora de la gent gran” que emet Mataró-ràdio.
És membre de la Junta de les Aules Sènior de Mataró i les represento en la Comissió de Cultura del Consell Municipal de la Gent Gran.

ENRIC SUBIÑÀ COLL (Mataró, 1970)

Vocal

Va estudiar als escolapis de Mataró. Actualment és Doctor en Història Medieval amb una Tesi que estudia les poblacions de Mataró, Argentona i Òrrius als segles XIV i XV.
Es membre president del Centre d’Estudis Argentonins, membre del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, i col·laborador del Grup d’Història del Casal i de l’Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines.
L’any 2001 va guanyar el Premi Burriac de recerca històrica i social d’Argentona, amb el llibre Argentona, de la sagrera a la vila (1295-1900), Premi que va tornar a guanyar el 2008 amb el treball Argentona al segle XV. Terra de remences.
La base dels seus estudis són el món rural al Maresme durant l’edat mitjana i la moderna, centrats bàsicament en Argentona, Dosrius i Mataró.
Ha publicat més de 20 estudis i comunicacions sobre aquesta i altres temàtiques.

FRANCESCA ALBERT SALOM (Argentona, 1941)

Vocal

Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Diploma de Mestre de Català també per la Universitat de Barcelona.
La seva vida professional  -i vocacional- l’ha exercit a Mataró: primer a l’Escola Parroquial de Maria Auxiliadora i després a l’Escola El Turó fins a la jubilació, l’any 2009. A totes dues escoles hi va treballar des dels seus inicis.
Sempre ha viscut a Argentona i ha procurat participar en la tasca de diversos grups socials i culturals del poble, especialment els vinculats a la parròquia, també a la diòcesi.

ASSUMPTA ZAPATA BUXENS (Argentona, 1953)

Vocal

Llicenciada en Geografia i Història i doctora en Història Moderna. La seva tesina i la seva tesi doctoral, editades gràcies a un accessit i a un premi Iluro, giren en torn de les jurisdiccions medievals durant l’Edat Moderna a la Baronia Desbosch del Maresme.
Ha dedicat la seva vida professional a la docència en diferents nivells. Actualment és professora a l’Institut Josep Puig i Cadafalch de Mataró.

MERCÈ COLOMER I BUSQUETS (Mataró, 1944)

Vocal

Llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, ha exercit tota la seva activitat professional com a docent. Primer a l’Institut de Mataró (1966 – 1969) i posteriorment al de Sant Andreu de Llavaneres (1969 – 2009). En aquest darrer va assumir el càrrec de directora (1978 – 1989) i posteriorment el de cap d’estudis.
El 1997 entra a formar part de la Junta Rectora d’Òmnium a Mataró, de la qual en va ser presidenta entre el 2003 i el 2011. Durant aquests anys s’amplia la seu territorial que passa a ser Mataró – Maresme. Avui encara segueix col·laborant estretament amb l’entitat.
És membre fundadora de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Mataró des del setembre del 2011. Actualment hi exerceix com a secretària. Col·labora també amb altres entitats socials i culturals.

ESTEVE MACH BOSCH (Mataró, 1943)

Vocal

Arquitecte Superior per l’ETSAB. Exercici privat de la professió entre 1967 i 1982.
Cap de la Secció de Restauració de Monuments (1984-1986) i Director General de Patrimoni Artístic (1986-1988) de la Generalitat de Catalunya.
Creador i Director de l’Oficina de Gestió de Monuments (1990-2004).
Creador i Director de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya (1991- 2004);
de l’Itinerari Cistercenc Nord-Sud d’Europa; del programa Monuments a l’Abast per a invidents i minusvàlids; del programa Lectures Noves de Monuments Antics, dedicat al públic escolar, en col·laboració amb els anomenats Quatre Motors per a Europa.
Creador i Director de les Jornades de Pedagogia del Patrimoni Monumental, dedicades a mestres i professors.
Creador i Director de l’Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments, patrocinada pel Consell d’Europa i estesa a 80 països. (1991-2004).
Premi de la Fundació Roi Baudouin (1997) i Medalla d’Europa Nostra (2010).
Membre de l’International Council of Monuments and Sites ( 1984-2004).

EDUARD PRATS NADAL (Barcelona, 1962)

Vocal

Arquitecte superior per l’ESTSAB. Exerceix des de 1991 en el seu propi despatx juntament amb altres professionals. Al llarg de la seva trajectòria també ha treballat i col·laborat temporalment amb institucions públiques i privades com el Departament d’Ensenyament, GISA i l’ITeC.
Resident i vinculat a la vila d’Argentona des de l’any 2000. És membre del Consell Municipal del Patrimoni de l’ajuntament d’Argentona des de 2016 i participa en el Consell Assessor de la Casa Puig i Cadafalch.
Forma part de l’equip liderat per l’arquitecta Mercè Zazurca dedicat a la rehabilitació de la Casa Puig i Cadafalch d’Argentona, actualment encara en fase d’obres.