Projecte de Puig i Cadafalch a l’exposició de 1929

13 de juny de 2017

Per Xavier Nubiola de Castellarnau, enginyer industrial i divulgador de la revolució industrial.

El 8 de juny de 2017 al Saló de Pedra (Argentona)

CONFERÈNCIA XAVIER NUBIOLA-1 CONFERÈNCIA XAVIER NUBIOLA-2 CONFERÈNCIA XAVIER NUBIOLA-3 CONFERÈNCIA XAVIER NUBIOLA-4 CONFERÈNCIA XAVIER NUBIOLA-5

(fotos cedides per Xavier Nubiola Briera)

El passat dia 8 de juny al Saló de Pedra d’Argentona va tenir lloc una conferència titulada “El projecte de Puig i Cadafalch per a l’Exposició Internacional de 1929”, a càrrec de l’enginyer industrial senyor Xavier Nubiola de Castellarnau.

El nostre president senyor Esteve Mach va fer la presentació del conferenciant del qui va destacar els seus coneixements en matèria industrial, de la Barcelona dels anys 20 i de Josep Puig i Cadafalch.

Xavier Nubiola va amenitzar la seva conferència amb un Power Point que va fer més amena l’exposició del tema a tractar. Va començar destacant que la Mancomunitat de Catalunya va prioritzar l’urbanisme per modernitzar el país emmarcat en el noucentisme i un monumentalisme neoclàssic: “Modernitat-seny-ordre”.

Va subdividir la seva intervenció en tres etapes:

  1. La gran Barcelona de Puig i Cadafalch de 1905.
  2. Exposició d’Indústries Elèctriques de 1915
  3. Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Del primer punt es remuntà a l’any 1883 amb el desenvolupament de diversos barris de la ciutat. Que a l’any 1901 la Lliga Regionalista entra a l’Ajuntament de Barcelona on Puig i Cadafalch iniciarà la seva fulgurant vida política com a regidor (després seria diputat provincial i diputat a Corts). També es referí a la “Setmana Tràgica” de l’any 1909 fruit d’un clima d’agitació sindical on l’anarquisme hi tindria un paper molt important.

Referent al segon punt Puig i Cadafalch proposà que l’Exposició d’Indústries Elèctriques s’ubiqués a la Plaça de les Glòries però finalment es farà a Montjuïc. Es va estendre explicant la urbanització de la muntanya de Montjuïc destacant les diverses pedreres que hi havia als finals del segle XIX. La influència que va tenir l’esclat de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) que gràcies a la neutralitat espanyola es beneficià econòmicament.(En aquest període és quan Puig i Cadafalch accedeix a la presidència de la Mancomunitat (1917-1923) arran de la mort de Prat de la Riba a qui va succeir fins l’esclat de la Dictadura de Primo de Rivera).

El promotor de l’Exposició Internacional del 1929 seria el senyor Joan Pich i Pont i Puig i Cadafalch el director.

Tornant als anys deu pel 1915 Puig i Cadafalch presenta el projecte de conjunt basat en el monumentalisme neoclàssic del noucentisme.

L’any 1918 en acabar la Primera Guerra Mundial es reconeix el dret a l’autodeterminació dels pobles gràcies al discurs del president dels Estats Units de Nord-Amèrica Woodrow Wilson però que les autoritats espanyoles (que havien perdut feia poc les darreres colònies (Cuba, Puerto Rico i Filipines) no van secundar.

S’inicia un clima revolucionari amb el protagonisme de l’anarquisme de la CNT i el pistolerisme abonat per la patronal. La vaga de La Canadenca (1919) durà 44 dies i paralitzà Barcelona i a bona part de la indústria catalana.

L’any 1920 ve a Barcelona el Mariscal Josep Joffre, de Rivesaltes (Rosselló), a presidir uns Jocs Florals de Barcelona que el catalanisme aprofitarà i serà rebut per Puig i Cadafalch que presidia la Mancomunitat.

Les quatre columnes de Montjuic, dissenyades per Puig i Cadafalch, s’estaven construint l’any 1921 i eren fetes amb caràcter provisional. Dos anys després hi ha el cop d’estat de Primo de Rivera que, aparentment, serviria per tallar l’hemorràgia del pistolerisme i l’ambient excessivament radical. Ben aviat es va veure que tenia al catalanisme en el punt de mira. Puig i Cadafalch dimiteix i s’autoexilia a França. I arriba l’any 1929 i poc abans d’inaugurar-se l’exposició Primo de Rivera fa enderrocar les quatre columnes. Caldria esperar molts anys (2011) perquè fossin reposades.

Es canvia el nom de la principal artèria de Montjuic que es deia Avinguda d’Amèrica pel de Maria Cristina. I Carles Bohigas dissenya la Font Màgica que seria una sensació.

El crac econòmic del 1929 també va afectar a Espanya i Catalunya. S’estronquen quinze anys de renovació urbanística. Barcelona té un milió d’habitants. S’aconseguí un gran avenç del transport de viatgers amb noves línies de metro, tramvia i tren.

Va acabar la conferència amb una imatge al·legòrica carregada de simbolisme on es veia Prat de la Riba i Puig i Cadafalch.

Abans de cloure l’acte el president d’ ”Amics de Josep Puig i Cadafalch” va obsequiar al senyor Xavier Nubiola amb una medalla de la nostra entitat dissenyada pel consoci Manuel Cusachs i Xivillé.

Manuel Cusachs i Corredor

 

dijous 8 DE JUNY_PROJECTE EXPOSICIÓ 1929

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed