VISITA AL CONJUNT MEDIEVAL DE LES ESGLÉSIES DE SANT PERE DE TERRASSA

El dissabte 11 de juny de 2022 un grup de 25 persones vam anar a visitar les esglésies de Sant Pere de Terrassa. Es tracta d’un conjunt monumental format per les esglésies romàniques de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, situades a la confluència dels torrents Vallparadís i Monner, a l’antic nucli visigòtic d’Ègara. Al primer terç del segle XX les tres esglésies van ser objecte d’estudi i restauració per part de Josep Puig i Cadafalch, que també va fer excavacions a Santa Maria i Sant Miquel. El conjunt fou declarat monument nacional el 1931 i bé d’interès historicoartístic el 1985.

Vam comptar amb la inestimable col·laboració de l’arqueòleg i historiador Eduard Riu-Barrera que ens va fer de guia. A continuació vam visitar el Castell Cartoixa de Vallparadís. Una antiga edificació, situada vora el torrent de Vallparadís. A destacar el claustre de dos pisos de l’època en que els monjos cartoixans el van convertir en monestir.

Al migdia, ben cansats i acalorats, vam refer-nos amb un bon àpat al Restaurant Can Roca situat a les immediacions del conjunt monumental.

Havent dinat ens vam dirigir a la Casa Modernista Alegre de Sagrera. És un edifici-museu del carrer de la Font Vella. En un origen fou la casa pairal de Joaquim de Sagrera, fabricant tèxtil de final del segle XVIII i començament del XIX. La seva fesomia actual és el resultat de la reforma modernista duta a terme per Melcior Viñals, arquitecte municipal, a inici del segle XX.En resum, un dia complet i molt instructiu.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.