Puig i Cadafalch, polifacètic

20171129_193230_HDR IMG-20171129-WA0040

El passat dimecres 29 de novembre de 2017 es celebrava a la Fundació Iluro de Mataró la Taula Rodona amb historiadors locals sota el títol “Puig i Cadafalch, polifacètic”. Els participants eren Margarida Colomer, historiadora; Manel Cusachs, periodista i historiador; Ruth Garcia, historiadora de l’art i el Dr. Joaquim Graupera, historiador de l’art. El moderador era el Dr. Enric Subiñà, historiador.

Margarida Colomer ens va parlar del context polític de Puig i Cadafalch, des d’inicis del 1900 quan era nomenat Regidor de l’Ajuntament de Barcelona fins a la Guerra Civil, quan es va haver d’exiliar per segon cop. Més que parlar de la figura de Puig, es va centrar en els fets polítics més importants que van afectar a Catalunya i a Espanya durant tot aquest temps, especialment convulsos, amb molts canvis de govern, violència, dictadura…

Manel Cusachs va situar Puig i Cadafalch en el seu Mataró Natal, explicant on i quan va néixer, el bateig, on va estudiar, la vida familiar, les seves visites a Mataró quan ja no hi vivia, anècdotes amb Mataró i va cloure amb el seu enterrament. Enric Subiñà va aprofitar que es parlava de la casa natal per reclamar a les autoritats de Mataró la seva protecció integral, com feia anys que ho reclamaven moltes entitats, entre elles els Amics de Puig i Cadafalch.

Ruth Garcia va fer un repàs molt exhaustiu de l’obra arquitectònica de Puig a Mataró i a Argentona, des del seu primer projecte amb la casa Sisternes de la baixada de Sant Simó de Mataró, passant pel mercat de la plaça Gran, la botiga la Confianza, can Parera, can Coll i Regàs o can Garí i la casa d’estiueig d’Argentona. Va utilitzar molt de material gràfic que va ajudar a entendre i veure les seves obres i les dels seus col.laboradors com ara l’escultor Eusebi Arnau.

Finalment Joaquim Graupera ens va parlar de la vessant de Puig com a historiador de l’art, especialment de l’art romànic. Des de la seva visita al Pirineu per fer un primer inventari, l’extracció de les pintures romàniques de la Vall de Boí, les moltes publicacions que va fer, moltes d’elles en llengua francesa i moltes en col.laboració amb altres historiadors i arquitectes.

Es va fer un petit torn de paraules entre el molt públic assistent que va voler aclariments per part del participants o bé algun matís sobre el que s’havia explicat.

En acabar l’acte es va lliurar la medalla dels Amics de Puig i Cadafalch a Margarida Colomer i a Ruth Garcia, i es va fer un obsequi a Joaquim Graupera atès que ja havia rebut la medalla en la seva conferència del novembre.

taula rodona

20171129_210609_HDR20171129_210626_HDR20171129_210558_HDR

Bookmark the permalink.

Comments are closed.